on618.pro-logo

Будинок півсфера неподалік Львова

Будинок-півсфера: житло що вразить формою і змістом

сферичний дім

Завдання

Розробити проект багатофункціонального, ергономічного будинку, використовуючи новітні екологічні технології будівництва, в якому все продумано до дрібниць. Житло повинне наблизити сім’ю до життя в гармонії з природою та кинути виклик стереотипам.  

Рішення

Будинок півсфера у нашому виконанні – чудове рішення для поставлених завдань. Ми розробили екологічне та просторе житло, продумане у своєму плануванні до найменших деталей.

На сферичну форму майбутнього будинку нас надихнула ділянка серед лісу, де розміститься реалізований проект. Найбільш універсальна форма в природі та територія без зайвого впливу цивілізації, максимально сприятимуть сімейній гармонії.

В основі будинку монолітний бетонний фундамент та дерев’яний купольний каркас. Констуктивною перевагою даного приміщення є використання стратодезичного куполу замість популярного в інтернеті геодезичного. Так ми спростили процес будівництва, завдяки відсутності складних вузлів чи великої кількості конекторів. До цього ж в такій конструкції можливе встановлення вікон стандартних розмірів.

Перший поверх

Для каркаса сферичного будинку не потрібно опорних стін. Внутрішнє планування не має технічних обмежень. Ми використали цю специфічну рису, щоб погратися з простором. Так під куполом помістився весь спектр наших ідей та побажань власника майбутнього дому.

Внутрішнє планування сферичного будинку не має технічних обмежень

Будинок поділяється на декілька зон. Перша, яка займає половину першого  поверху  – відпочинкова. Це такий собі open space, де розташовані кухня, їдальня, вітальня та просторе друге світло над ними.

Уявіть собі справжній концерт, який можна організувати для гостей у себе вдома! Для таких випадків за розсувною стінкою ми розташували музичну студію. Відсуваючи двері, – студія поєднюється із вітальнею і використовується як сцена.

Зробити відпочинкову зону ще більш просторою та відкритою допомогли панорамні вікна, через які можна вийти на терасу, та вільний простір над головою, що забезпечує природну циркуляцію повітря.

Біля кухні знаходиться комора, де господарі зможуть тримати продукти, кухонний посуд та техніку.  Для масштабних кулінарних процесів у ній облаштована робоча поверхня, доступ до якої забезпечують розсувні двері, що непомітно ховаються в стіну, збільшуючи розмір кухні. Тепер різноманітні кухонні приладдя не обтяжують інтер’єр, але завжди перебувають під рукою.

Інша зона – ізольована від відкритого простору кухні-вітальні. Тут розмістилася гардеробна, туалет, душ з роздягальнею та технічне приміщення. Усі кімнати відгородженні та самостійні, об’єднує їх лише невеликий коридор з двома умивальниками. Вони не потребують постійного світла, тому ми розмістили їх у північній частині будинку.

Від решти приміщення ми відгородили гостьову кімнату. Її неординарне розташування дозволило додати окремий вхід/вихід на вулицю та спеціальний доступ до санвузла. Гості зможуть користуватися вигодами такого планування: виходити на нічні прогулянки чи ранні пробіжки, не піднімаючи на ноги увесь дім. Продумана нами автономність створить затишок для гостей. А господарям забезпечить спокій.

Зона двору: льох-парковка

Першим поверхом наші несподівані рішення не обмежуються. Так з північної сторони сферичного будинку, де цілий рік утримуватиметься прохолода, ми добудували льох, який не потребує енергії для зберігання продуктів як літом, так і зимою.

Його накриття видовжується над вхідною зоною, захищаючи її від дощу, та переходить в зелену терасу другого поверху. Вийти на неї можливо з ванної, або спальні господарів. А тоді, звичайною стежкою плавно спуститися у двір.

Наші рішення прораховують побутові нюанси, забезпечують комфортне проживання та допомагають уникнути зайвих витрат

Ця ж тераса є накриттям для машин, що замінює гараж. Зазвичай, гаражні приміщення потребують додаткових зусиль і матеріалів для будівництва, та можуть використовувати чимало енергії для обігріву зимою. Наше рішення допомогло уникнути зайвих витрат, але забезпечило господарям комфорт.

Тому в даній зоні знаходиться і додатковий вхід у технічне приміщення. Це ще один must have у великому домі. Тепер власники будинку можуть зручно транспортувати речі між багажником авто, льохом та домом у будь-яку погоду. В технічному приміщення міститься спеціальний низький умивальник, де крім чобіт, можна помити лапи собаці, перш ніж впустити його додому після прогулянок 😉

Другий поверх

Замовники хотіли, щоб приміщення було цікавим для дітей, не обмежувало їхню фантазію, і залишалося комфортним для батьків. Тому другий поверх – це куточок для сім’ї. Кімнати тут мають унікальну логіку планування та розміщення.

У східній частині будинку ми помістили спальню з панорамним вікном та виходом на зелену терасу (про неї ми вже згадували, коли описували накриття для машин). У будь-яку пору року перші промені сонця потраплятимуть у кімнату та розбудять господарів набагато приємніше, аніж надокучливі звуки будильника.

Зі спальні можна потрапити у ванну кімнату. Не дивуйтесь! Цей вмонтований у підлогу невеликий басейн і є ванною. Щоб реалізувати даний задум, ми «вкрали» висоту гардеробу і тамбору на першому поверсі, що не впливає на їхнє комфортне використання.За бажанням можна повністю відсунути розсувну стінку, що розділяє кімнати, і полежати в теплій ванній прямісінько у спальній кімнаті.

Дитячу розмістили у західній частині дому. Протягом дня у кімнату потраплятиме багато сонця, тож вона буде добре прогріватися у холодну пору року, а природне світло сприятиме навчанню і читанню дітей.

Потрапляння природнього освітлення в дім протягом усього дня підтримує високий рівень працездатності та зберігає здоров’я

Між спальнею та дитячою розміщений гардероб та кімната з ізольованими душовою та туалетом. Діти і батьки мають окремі входи до санвузла, а їхні кімнати повністю відділені одна від одної. У такий спосіб зайві звуки не турбуватимуть інших членів сім’ї.

Невеличкий сюрприз для дітей

Попри велику кількість приміщень, у будинку знайшлося місце і для секретної кімнати.

Хитрості планування дозволяють створити дітям просторий всесвіт для розвитку фантазії, рухливих ігор та навчання

Оскільки гардероб на другому поверсі розміщений у центі купола, його стеля найвища на поверсі. Цей вільний об’єм ми використали, щоб створити додатковий простір для дітей. З дитячої кімнати він нагадує космічний корабель. Потрапити туди можливо, піднявшись на другий ярус кімнати, а спуститися можливо через секретний вихід в шафі гардеробу.

Турбота про комфорт

У сферичному домі немає містків холоду чи зайвої площі зовнішніх стін. А залишивши відкритий простір між поверхами ми зберегли природну циркуляцію повітря.

Для обігріву будинку півсфери необхідно менше енергії, ніж для звичайного будинку

Від протягів, холодного повітря чи спеки будівлю захищатиме тамбур, яким ми відгородили головний вхід. Це підвищить енергоефективність. А додаткова вентиляція з рекуперацією гарантує свіже повітря протягом року та мінімальні тепловтрати.

Якщо ти відкритий до експериментів, хочеш зруйнувати стереотипи і отримати комфортне житло – звертайся! Ми із задоволенням допоможемо втілити усі найсміливіші ідеї, разом обирати нестандартні конструкції будинку та вигадати незвичні рішення, щоб твій майбутній дім став насправді Твоїм!

творчий керівник:

Олександр Гень

архітектор:

Катерина Нікітіна

візуалізатор:

Андрій Проскурняк

текст

Юлія Бабич

площа

ділянка 15 сот. будинок - 257,60 м²

Схожі проекти