on618.pro-logo

Як зробити енергоефективним великий будинок?

Елегантність та практичність: будинок в американському стилі на околицях Львова

дім в стилі американських садиб

Завдання

Спроектувати практичний та енергоефективний заміський будинок у стилі американських садиб ХХ століття. Поєднати у проекті простоту та вишуканість. Оснастити дім відповідно до інтересів кожного члена сім’ї: молодого подружжя та двох дітей.

Замовники мріяли про просторий, світлий будинок, з лаконічним та вишуканим інтер’єром. Разом з тим він мав залишатися практичним, вмістити усі побажання та бути енергоефективним.

Рішення

Зібравши усі ідеї для майбутнього дому з якими до нас звернулись замовники, ми почали проектувати. Згідно усіх заданих критеріїв, ми створили двоповерховий будинок з гаражем, підвалом та великим подвір’ям.

Щоб забезпечити енергоефективність – ми надали будівлі найпростішої форми.

Витримавши всі елементи екстер’єру в єдиному стилі, наша команда добилися ефекту природності та стриманості. Все в найкращих традиціях американських садиб 😉

Підвал

Розпочнемо наш екскурс домом із його найнижчої точки підвалу. Щоб не загромаджувати житлову площу, ми вирішили обладнати тут декілька технічних кімнат. Так господарі отримали місце, де зможуть тримати сезонні речі: інструменти, велосипеди взимку чи санки влітку. Крім того тут можна облаштувати льох, або майстерню.

Подвір’я

Багато зелені та рослин, територія на якій можна встановити шезлонги чи підвішати гамак між деревам це все про двір дому. Будинок ми розташували так, щоб подвір’я не контактувало із проїзною частиною дороги. Це забезпечить сім’ї тихі, спокійні відпочинки на відкритому повітрі.

Зате зі сторони дороги (бік східного фасаду), ми розмістили гараж. А біля нього додатковий навіс для ще однієї машини.

Перший поверх

Тепер перейдемо до тієї частини дому, де ми розмістили усе необхідне для дозвілля і роботи. Перший поверх місце із вітальнею, їдальнею, кухнею та навіть робочим кабінетом. При цьому всі ці приміщення не заважають один одному, а, навпаки, утворюють цілісну систему.

Кабінет знаходиться у такій частині дому, де нічого не заважатиме роботі. Це допоможе сконцентруватись на своїх думках та планах.  

Поруч ми розмістили один із двох санвузлів.

Вітальню, їдальню та кухню вирішили об’єднати у спільний простір, плавно з’єднавши робочий острів кухні із їдальнею незвичним столом. Він ніби-то поділений на дві зони: одна із них служить стійкою для кухонного приладдя, інша типовим сімейним столом в обідній зоні. Ми побоювались, що ця ідея не сподобається замовникам, але вони виявились відкритими до експериментів. Наше планування отримало право на життя і тепер готується полегшувати сімейний побут.

Простора та елегантна кімната з каміном буде ідеальним простором для затишного відпочинку. Разом із зручними диванами та м’якими кріслами цей простір стає багатофункціональним приміщенням: вітальнею, домашнім кінотеатром чи місцем для дитячих ігор.

Нейтральні кольори та панорамні вікна роблять кімнату просторою та світлою. А якщо світла чи краєвидів буде замало можна вийти на велику терасу!

Спальна територія на другому поверсі

Поверхом вище розмістилися три просторі спальні. Для кожної із них ми підібрали якомога комфортніше розташування.

Кімнату для дітей розділили на дві спальні. У такий спосіб кожен із дітей матиме власний мікропростір, що важливо для реалізації власних інтересів та індивідуального розвитку. До речі, з цим допоможе і добре освітлена робоча зона  ідеальне місце для навчання.

У спальні замовників ми розмістили ліжко навпроти вікна, що дозволило отримати симетричну картинку по дві сторони. Тут вивільнилось багато місця для гардеробної зони, туалетного столика, тумб та інших деталей інтер’єру, які забажає встановити сім’я.

Також виділили гостьову спальню. І ми впевнені, що такою кімнатою для відпочинку буде задоволений кожен гість.

Для зручності вирішили розділити ванну кімнату та туалет. Усі вони достатньо просторі.  А головна перевага розташування санвузла до нього комфортно добиратись із будь-якої із трьох спалень.

П’ять кроків для досягнення енергоефективності

Будинок вийшов чималий. Але це не завадило нам спроектувати його енергоефективним.  Для цього ми обрали просту форму з мінімумом виступів та містків холоду, яку легко утеплити та перетворити дім у термос.

Далі ми відмовилися від північних вікон, що дозволило мінімізувати тепловтрати, та прогрівати будинок природнім сонячним промінням у холодну пору.

Керамоблок та мінеральна вата в поєднанні з вентильованим фасадом дали змогу максимально наблизитися до поділки енергоефективності та позбутися конденсації вологи в товщині стіни.

Для забезпечення будинку електроенергією використовуються сонячні панелі. Через висоту будинку та похилість даху, найбільш раціонально було розмістити їх окремо, що ми і зробили. Тепло у домі забезпечуватиме камін у поєднанні з сонячними колекторами та електричним теном.

А простий пологий чотироьохскатний дах зменшив площу зовнішніх конструкцій, які межують з навколишнім середовищем, що теж значно скорочує тепловтрати.

Наша команда змогла створити справді енергоефективне житло з функціональним плануванням та світлим, лаконічним, елегантним інтер’єром. І все це вдалось завдяки увазі до побажань замовників, та довірі до наших рішень. Цей дім є прикладом, що відкритість до новизни та експериментів йде пліч-о-пліч із теплим та комфортним житлом 😉  

творчий керівник:

Олександр Гень

архітектурне рішення:

Оксана Коцюруба

проектування:

Оксана Коцюруба

візуалізація:

Станіслав Пашкалян

текст:

Юлія Бабич

Підбірці, Львівська область

рік

2017

площа

290 м. кв.

Схожі проекти